Wat is een Rouwvrouw


Voor mij is de rouwvrouw de vroedvrouw van de dood. Ik begeleid jou en je ziel naar het moment van sterven, tijdens het sterven en daarna. Als rouwvrouw voel ik de roeping om de stervende/pas gestorvene te begeleiden. Naast de aandacht voor het lichaam, is er vooral aandacht voor de ziel. In veel culturen gelooft men dat het lichaam sterft maar dat de ziel verder reist, en dat die reis begint bij het sterfmoment. Een rouwvrouw hielp de gestorvene op weg, met kleine rituelen en persoonlijke aandacht.

Een rouwvrouw/zielenman helpt daarnaast ook bij het rouwproces van de nabestaanden. 

In veel traditionele natuur religies ging men er van uit dat de overledene de eerste vier dagen na het overlijden langzaam afscheid neemt van het, lichaam, van het leven en het aardse bestaan. Het lichaam is gestorven, maar de ziel is nog aanwezig en aanspreekbaar. De overgang van leven naar dood kent meerdere fasen. Een rouwvrouw/zielenman geeft aandacht aan de ziel van de gestorvene en ondersteunt in het loslaten, haalt angsten weg en geeft richting aan. 


Een wake kan iedereen de mogelijkheid geven om op een goede manier afscheid te nemen. Er kan gezamenlijk gegeten en gedronken worden, er kunnen verhalen worden uitgewisseld. De overledene blijft onderdeel van de intieme kring. Een rouwvrouw/zielenman geeft ondersteuning en zorg aan de gestorvene en de nabestaanden. 
 Een Rouwvrouw/Zielenman kan ondersteuning en begeleiding geven bij: passende rituele zorg voor de stervende, de gestorvene en de nabestaanden.

  • Rituelen rond sterven
  • Begeleiding van mensen in de laatste fase van hun leven
  • Begeleiding/spirituele verzorging van de net overledene
  • Rituele zorg rond rouwverwerking van de nabestaanden.

Rouwvrouw roeping of missie?

Al op jonge leeftijd kwam de dood en het rouwen in mijn leven. Op drie jarig leeftijd is mijn oudste zus op achttien jarig leeftijd over gegaan. Wat ik toen niet besefte was dat mijn jongste zus het levenslicht tijdens haar geboorte had zien doven. Rouw was onderdeel van mijn leven. Ook ben ik moeder van een alleen geboren tweeling. Mijn dochter heeft het aardse leven niet ervaren. Een van mijn rauwste rouwperiode was, het moment dat mijn man en moeder gelijktijdig wisten dat ze door ziekte gingen sterven. Naast al het verdriet, zag ik ook mooie dingen rond de dood en rouw. Voor mij een openbaring dat er zoiets als Rouwvrouw/Zielenman bestond.