Vrouw


Voor iedere vrouw komt er een moment, dat je de fase van Wijze Vrouw hebt bereikt. Na je meisje periode volgt de creërende vrouw periode. Op een dag voel je: het is goed. Het moeten zal mogen worden. Het kan zijn wanneer je in de overgang komt, wanneer je oma bent geworden of na een periode van rouw. Jij bepaalt jou moment. In de ceremonie van Wiez Wief claim jij jou wijsheid op jou geheel eigen wijze. Eer jou Wijze Vrouw met een ceremonie. 

Om te beginnen kan een vrouw haar eigen Wijze Vrouw-ritueel alleen uitvoeren. Toch is het, mooi als familie en vrienden getuigen mogen zijn van deze mijlpaal. Het betreft een écht vrouwen-ritueel; het is min of meer vanzelfsprekend dat de vrouwelijke familieleden, voormoeders en vriendinnen van je stam het meevieren. De tijd dat oudere vrouwen werden afgedaan als nutteloos en onbelangrijk is voorbij. De tijden zijn aan het veranderen en steeds meer vrouwen claimen dit aspect van hun leven. In vroege culturen werd de vrouwelijke ouderling beschouwd als een ‘Wijze Vrouw’. Zij was de genezer, de leraar en degene die kennis overdroeg. Voor veel vrouwen die zich verbonden voelen met de vóór-christelijke heidense cultuur of religie is het bereiken van de status van ‘Wijze Vrouw’ een belangrijke mijlpaal. Zij claimen de titel en rol op een positieve manier terug en zien het als een tijd om hun positie als wijze oudere in de samenleving met trots en blijdschap te omarmen. Deze mijlpaal kan ik voor jou begeleiden in een magische ceremonie.

Voor mij was het moment van claimen even na mijn 50ste geboortejaar. Een aantal jaren nadat ik weduwe ben geworden. Door alle levenslessen bedacht ik behoorlijk wijs te zijn. Gelukkig groeit mijn wijsheid nog dagelijks.

Voorafgaand aan het opeisen van de status van ‘Wijze Vrouw’ gaat een tijd van zelfreflectie, opruimen, patronen
doorbreken en oogsten, noem dit alles bij elkaar: je voorbereiden. 

Vragen die jij jezelf kan stellen zijn bijvoorbeeld: 

·  wat wil ik als ‘Wijze Vrouw’ doen met      mijn tijd, geld, energie, creativiteit, kracht?  

·  wat wil ik nog leren? 

·   hoe en met wie wil ik de tijd die ik nog op deze aarde heb, leven? 

·  welke ‘waarheid’ wil ik nog uitdragen?